Fundacja Walki z Chorobami Nowotworowymi im. Weroniki Pawlickiej

Co nowego?
aktualności
Podziękowanie...

Podziękowanie za ufundowanie nagrody.

Zakończenie badań

Informujemy o zakończeniu badań profilaktycznych dla kobiet i mężczyzn.

maszy pytania?

Fundacja Walki z Chorobami
Nowotworowymi
im. Weroniki Pawlickiej

ul. T. Kościuszki 79
44-240 Żory

tel. +48601251321 - dni robocze - 9:00 - 15:00
email: kontakt@fundacja-wp.pl

formularz kontaktowy
O nas

Dla mnie wszystko zaczęło się w 2002 roku, kiedy dotarła do mnie prawda o chorobie, wtedy to też postanowiłam wspomóc chorych w ich walce z chorobami nowotworowymi, stałam się symbolem walki z rakiem.

Powstało specjalne logo serce połączone z różą pokazujące drogę często przez mękę (kolce róży), na której nie powinniśmy zapominać o bliźnich (serce), a która powinna skończyć się czymś pięknym (kwiat róży), …bo dobro dobrem odpłaca. „Fundacja” to ogromna inicjatywa- wymagająca dużego nakładu pracy, która w przyszłości musi osiągnąć zamierzone cele – pomoc innym. Warto nadmienić, że wszystkie osoby pracujące w Fundacji i dla Fundacji robią to społecznie.
O problemie chorób nowotworowych musimy mówić głośno, poprzez przekaz medialny, organizowanie imprez, pracę z ludźmi znanymi i powszechnie szanowanymi, którzy bezinteresownie angażują się w szerzenie dobra.
W momencie, kiedy człowiek dowiaduje się, że badania wykazały obecność komórek nowotworowych w organizmie dopada nas lęk, stajemy się ludźmi chorymi, ale pamiętajmy... nigdy przegranymi !
Moja Fundacja jest wartością, często dzisiaj zapominaną – dostrzeganie problemu i pomoc drugiemu człowiekowi - to wartość o której pracujący w Fundacji zawsze pamiętają.
Oddać drugiej osobie bezinteresowną cząstkę siebie to chyba jedna z najpiękniejszych rzeczy, jakie mogą nam w życiu się przytrafić.

Przewodnicząca Rady Fundacji
Weronika Pawlicka-Jaworska

Aktualny skład Fundacji

Rada Fundacji
  1. Weronika Pawlicka-Jaworska - Przewodnicząca Rady
  2. prof. dr hab. n. med. Krzysztof Sodowski - Członek Rady
  3. lek. med. Iwona Tomala-Karpińska - Członek Rady

Zarząd Fundacji
  1. Jolanta Ciupa - Prezes Zarządu
  2. Piotr Kosztyła - Wiceprezes Zarządu
  3. Joachim Grzonka - Członek Zarządu
  4. Ilona Witala-Sługa - Członek Zarządu
  5. Czesław Cichy - Członek Zarządu

FUNDACJA WALKI Z CHOROBAMI NOWOTWOROWYMI IM. WERONIKI PAWLICKIEJ ZGODNIE ZE STATUTEM MA NA CELU:

• zorganizowanie kompleksowej opieki nad chorymi w terminalnej fazie choroby nowotworowej, wymagającymi hospitalizacji ze względów medycznych bądź socjalnych;
  • szkolenie i udzielanie pomocy rodzinom w sprawowaniu opieki nad chorymi w terminalnej fazie choroby nowotworowej pozostającymi w domach;
  • szkolenie personelu medycznego - lekarzy i pielęgniarek - w zakresie opieki nad w/w kategorią chorych;
  • szkolenie ochotników - wolontariuszy do pomocy w opiece nad chorymi przebywającymi w hospicjum i w domach;
  • propagowanie w społeczeństwie wzorów opieki hospicyjnej;
  • udzielanie pomocy i współpraca z jednostkami opieki zdrowotnej w sprawowaniu opieki nad chorymi w terminalnej fazie choroby nowotworowej;
  • inspirowanie, finansowanie i organizowanie badań naukowych, konferencji i seminariów na temat problemów związanych z opieką hospicyjną;
  • Fundacja może sprawować opiekę paliatywną nad chorymi na choroby nowotworowe.